12 Haziran 2020, 09:39
- ANA SAYFA
- TÜRK BÜYÜKLERİ
-
HABERLER
- Haberler
- Blog
- KENT REHBERİ
- İLETİŞİM

YÖRESEL YEMEKLERİMİZ
Sallım Çorba
Yapılışı Un ve yumurta yoğrulur büyükçe bir hamur açılır. Oklavaya sarılır ve oklava içinden çekilir. Hamurun üstünden hafifçe bastırılır, yarımşar santim eninde çapraz kesilip bırakılır. Mercimek bol suda haşlanarak pişirilir ve kestiğimiz hamurdan ilave edip iyice pişirilir. Soğan ince kıyılıp bir kaşık tereyağında kavrulur, arzu edilirse biraz da salça konur çorbanın üstüne dökülüp servis yapılır. Bu çorba genelde Ramazan ayının birinci gecesi Ramazan ayının sallanıp uzun sürmesi için pişirilirmiş.
Çiğdemli Pilav
Yapılışı Şubat ayında yöremizde kırlarda yetişen sarı çiğdemlerden bir avuç yani 15-20 adet kopartılır, yaprakları ayrılır, bir kaşık tereyağı tencereye konur ve eritilir, su ve çiğdemler eklenir, kaynadıktan sonra pirinci salınır, pişen pilav demlenmeye bırakılır, üzerine kızgın tereyağı dökülüp, karıştırılır, servis yapılır. Çiğdemli pilav yöremizde maraz (solgun) denilen çocukların rengi gelsin diye yapılır ve yedirilirmiş.
Ispanaklı Mıhlama
Yapılışı Ispanağın yapraklarını ayırırız, doğrarız ve hafif haşlarız, bir kenara koyarız, istenirse haşlanmadan da bırakabiliriz. Diğer tarafta bir tavaya, bir kaşık tere yağını koyarız, eriyince küçük küçük doğradığımız soğanları ilave ederiz ve pembeleşene kadar kızartırız, soğanlar kızarınca kıymayı ilave ederiz, kıymamız eriyince isteğe göre ayırdığımız ıspanağımızı ilave ederiz ve karıştırarak güzelce hallederiz. Tamamen karıştıktan sonra bir kaşık yardımı ile oyuklar açarız, açtığımız oyuklara önce ayırdığımız bir kaşık tere yağından birer parça koyarız ve üzerlerine yumurtalarımızı kırarız, tavanın kapağını kapatıp çok ağır ateşte pişiririz.
İncir Uyuşturması
Yapılışı Kuru incirler güzelce yıkanır, çok küçük doğranır, derin bir kaba konur, süt kaynatılır ve şeker ilave edilir, derin kaba koyduğumuz incirin üzerine azar azar şekerli süt ilave edilirken bir taraftanda kaşıkla kabıniçindeki incirler ezilir, süt bitene kadar incirler ezilmeye devam edilir, incirler iyice ezildikten sonra kabın üzeri bir kapakla örtülüp, yoğurt mayalar gibi beze sarıp uyuşmasını bekleriz, uyuşan inciri servis yaparız. İsteğe göre komposto tabaklarında ayrı ayrı da uyuşturulabilir.
Kavrulmuş Kıyma
Eskiden Ekim ayı sonuna doğru yani panayır zamanı uygun bir dana yada düve alınarak kesilir pastırma ve sucuk yapılacak yerler ayrıldıktan sonra kalan etler satırlar yardımıyla büyük kütüklerin üzerinde dövülerek incecik kıyma haline getirilir, büyük tavalarda çok bol tuzla iyice pişirilir, daha sonra sıcak kıyma daha küçük tencere ve tepsilere basılarak teker haline getirilip donması sağlanır, donan kıymalar kilerlerde tavandan sarkıtılan çengellere torbalanıp asılır ve bütün kış yemeklerde bu kıyma ile pişirilirmiş. Şimdi bizler bu kıymaları elektrikli makinelerde çektirip, gramla alıp, buzdolabında muhafaza ediyoruz. Bizim tarif ettiğimiz yemekler eski usulle yapılmış kıyma ile yapılmıştır.
Tarhana Çorbası
Yapılışı Bir tencerenin içine 1,5 yemek kaşığı tereyağı ve salça (domates suyu) ile kıyma konur ve ağır ateşte karıştırılarak pişirilir, 1 diş sarımsak az bir tuzla iyice dövülür ve tencerede ki karışıma ilave edilir. Daha sonra 2 su bardağı su ilave edilir ve en son tarhanamız da ilave edilerek ağır ağır karıştırarak pişirilir.Diğer tarafta küp halinde küçük parçalara ayırdığımız ekmekleri erittiğimiz tereyağının içine koyup ara sıra karıştırarak pembeleşene kadar kızartırız.Pişirdiğimiz Tarhana Çorbası’nı kaselere koyup kızarttığımız ekmek ve rendelenmiş kaşar peyniri ile birlikte sıcak servis yaparız.
Boyabat Pidesi
Buraya pideyi almamızın tek sebebi Karadeniz pidesi diye adlandırılan pidenin tüm yurtta yapılmasına rağmen, Boyabat’ta odun ateşinde ve kıvamında bir hamur ile bol malzeme koyarak tam tavında bir fırında yapılmasından dolayıdır.
Sırık Kebabı
Bütün olarak kesilen kuzunun derisi yüzülür ve içi temizlenir. Uzunca bir sırığa tam ortadan geçirildikten sonra özel olarak hazırlanmış çöplerle kuzunun karnı dikilir. Ocakta yakılan ateşin başında çevrilerek pişirilir. Pişirilirken akan yağ bir kapta toplanır. Buna serit adı verilir. Serit de ayrıca ısıtıldıktan sonra ekmekle birlikte yenir. 5-6 saat sonra iyice pişen kuzu, sırıktan çıkarılarak parçalanır ve servis edilir.
BLOG
Sinop - Boyabat
Sinop Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan bir şehirdir. Boyabat ise Karadeniz'in ortasında bir yerde küçük bir iç kasabadır. Eski bir kale (Boyabat kalesi) şehre ve vadiye hakimdir. Boyabat, vadideki nehir yataklarında yetişen pirinci ile bilinir. Başka bir ürün, şehir dışındaki fabrikalarda üretilen tuğlalardır. Şehir merkezinde Yeni meydan yapılan belediye ve kaymakamlık binasının yakınındaki pazarı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Kırkkızlar Kayası
Boyabat Kalesi’nin hemen ardından, gezilecek ikinci durak Kırkkızlar Kayası olmalıdır.
Boyabat Kalesi
Bu küçük ilçede; tarih meraklılarının ilk adresi mutlaka Boyabat Kalesi olmalı. Üzerinde bulunduğu kaya bloğu bir yer altı şehri olarak kullanılan, tamamıyla panoramik olarak resmedeceğiniz bir yer olan bu kale, ziyaretçilerini muhteşem bir manzara ile baş başa bırakıyor.
Boyabat Kaya Mezarları
İlçedeki bir diğer tarihi doku ise Boyabat Kaya Mezarları’dır.
Boyabat Evleri
Bu evler, tarihi Osmanlı dönemine uzanan mimari eserleridir.
Boyabat Ezmesi
Boyabat’a özgü olan ve sadece Boyabat’ta üretilen Boyabat Ezmesi içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmaz. Ceviz, Fındık, Fıstık, Badem ve özel bir formülle yapılan Boyabat Ezmesi, hem soğuk kış günlerinde vücut ısısını korumakta hem de enerji vermektedir.
Boyabat Pirinci
Boyabat’ın yüzölçümünün önemli bir kısmını Tarım arazileri oluşturmaktadır. Çeltik üretimi en önemli gelir kaynağı olarak öne çıkmakta...
Boyabat Gazidere Domatesi
İlçemizin batı tarafında 15-20 km uzaklığında bulunan köylerde yetişen özellikle Gazideresi Köyü ve Gazidere Tabaklı Köyünden gecen Gazidere Çayı ( Kolaz Çayı) tarafından çeşitli mineraller alivüyal toprakların taşınması bu bölgede verimli bir saha ve domates üretim alanı oluşmuştur.
Tarihi Çarşı ( Orta Çarşı )
Çarşı kavramı Türk-İslam kültürü içerisinde tarih boyunca alışverişten öte bir anlam taşımıştır. Toplumsal etkileşimin kalbi olan çarşılar hem geleneksel mimarinin estetiğini hem...
Boyabat Panayırı ve Yağlı Pehlivan Güreşleri
Boyabat panayırının ilk olarak ne zaman kutlanmaya başlandığına dair kesin bir bilgi olmamakla beraber çok eski bir geçmişi olduğu tahmin edilmektedir.
Boyabat Bazalt Kayalıkları
Sinop ilimizin Boyabat ilçesine bağlı Kurusaray köyünde bulunan Bazalt Kayalıkları ile ilgili derleyip topladığımız bilgileri süzgecimizden geçirip sunacağız.


